floarea obscura

3 martie 2006
   Corpul e precum marea carte a istorie.
Sau precum un jurnal.Un jurnal in care  inregistram senzatii, actiuni , fiori, dorinte si episoade cotidiene. lnregistram 24 de ore din 24, pe durata unei existente chiar si  faptele pe care nu dorim sa le scriem, sa le marturisim,cele mai neplacute experiente si de asemenea cele mai mici, mai nesemnificative.
  Anumite experiente si intalniri m-au ajutat sa-mi inteleg propriul corp,  chiar daca nu e perfect -iar  in cazul meu e mai mult decat imperfect- poate deveni un magnific instrument pentru a comunica cu persoanele, cu restul lumii, fara exceptii.
   Pentru a face asta nu avem nevoie de un corp atletic,  fara defecte, sau fara handicapuri,este de ajuns sa nu transformi propriul corp intr-un instrument de agresiune fara de cei slabi.
   Zilnic trebuie sa tin cont de handicapurile mele, atat vizibile cat si invizibile, de slabiciunile mele  ,de teama fata de viata de zi cu zi care  nu-mi permit sa-mi traiesc existenta  asa cum as dori, nu-mi permit sa-mi realizez anumite visuri, dorinte, nevoi.
 Si sexualiatate o vad precum un mod pentru a cunoste noi persoane si pentru a ma expune pe mine insumi celorlalti. Un instrument de prietenie, un mod pentru a da si pentru a primi afectiune.
  Cu alte cuvinte percep corpul precum un instrument de dragoste so pace
Acesta este marturia unei persoane tetraparesispastica,eduard, un barbat de 43 de ani care de la nastere a fost  obligat la o viata in carucior.
 
Acum cateva saptamani mi-a fost data o mica carte care aduna marturisirile a trei persoane, cu trei handicapuri diverese, in special in cele 60 de pagini este dezvoltata tema sexualitatii.
Cand am avut carte in mainile mele am avut fiori, aveam o stare de angoasa, de anxietate si imi era (si inca imi este) rusine de aceste sentimente care ma incolteau si nu-mi permiteau sa citesc cartea in deplina seninatate. Zilnic suntem incoltiti de mesaje cu iz sexual, apropuri foarte explicite, scene in care puodoare a fost complet anulata si aparent nimic nu ne mai uimeste,nimic nu mai e necunoscut , sustineam ca am experimentat totul,  suntem mandri de  toleranta noasta si de lipsa de pre-judecati..dar acesta e intocmai doar aparenta.
Eu insami m-am regasit a fiind plina de pre-judecati ,de concepti i imprumutate si dezvoltate fara o baza de cunostiinte reale si efective. Ignoranta mea si prejudecatile mele sunt evidente, explica fiorii si  angoasa pe care o aveam inainte de a deschide acea carticica.
Am citit  in graba cateva randuri promitandu-mi ca intr-o zi voi aprofunda lectura cartii..insa in mine zbiera frica, frica de necunoscut iar eu ma prefaceam.
 
Azi am partecipat la prezentarea cartii .
Am ramas muta in fata cuvinteler sale simple cu care desena usor conturul vietii si apoi o colora…capacitate pe care eu nu o posed nici la jumatate.
Cand am intrat in sala nici nu reusem sa il privesc pe Eduard, unul din protagonistii cartii, ma chinuiau vorbele sale pe care cu greu le scanda din cauza handicapui ce nu ii  permite sa se exprime cu usurinta
Apoi a vorbit cu simplitate si spontaneitate despre bisexualitatea sa, a spus in mod candid cum el se simte atras si simte iubire atata din partea femeilor, cat si din partea barbatilor.
La nici jumatate de ora de cand incepuse prezentarea discutia prinsese o alta forma: toti ne imaginam ca vom  participa la o prezentare care se va concentra asupra drepturilor si discriminarii persoalelor cu handicapuri insa la un momentdat adevenit o conversatia generala, toti ne simteam implicati in egala masura si ne ragaseam in acele randuri. Fiecare dintre noi are complexe..sechele… fiecare dintre noi a fost macar o data in viata nesigur si nici unul dintre noi ne complet satisfacut de aspectul sau fizic, mereu ne comparam cu modelele propuse de societate. Modele goale, insipide , surogate ale omului de rand.
 
 

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X