despre parul meu

15 noiembrie 2006
 
 
( Mica oda lui, dupa ce ieri l-am scurtat pentru a patra oara in 5 luni )
 
…Cum spuneam..azi-noapte pe la 3 in timp ce cautam sa prind somnul alene si sa mi-l insusesc, dupa doza  masiva de adrenalina si serotonina ( cum ii e versul unei piese..) cauzata de faptul ca in sfarsit mi-au instalat netul si nu mai trebuie sa umblu ca bezmetica pe la "net-cafe" (asa ii se spune celei de langa casa mea, nume mult prea rafinat pentru dugheana in chestiune ) si nici sa ma milogesc pe la cunostinte.
Pot lucra civilizat acasa la mine pt referate fara sa mi se urle "mai ai 10 minute, mai stai sau te inchidem??"
 
Asa, si ma gandeam la parul meu proaspat tuns…si realizam ca multe chestii nu as fi fost in stare sa le fac fara tunsoarea mea cea noua, cu bretonul asimetric ce-mi slabste vederea ochiului stang dar care face lumea sa para mai draguta si acceptabila prin neclaritatea sa, printre suvitele de par ce cad greu pe tampla, pleoapa si spranceana, fara varfurile filate ce stau permanent intoarse gratie dibaciei maistrei-coafeze, varfuri ce nu se lasa invinse in lupta lor cu gravitatia nici de ploaie, nici de umiditate – fetele stiu despre ce vorbesc!-, nici de soarele dogoritor si nici de vantul cel mai infuriat…(suna de parca as face publicitate la vreun produs pt ingrijirea parlui )..
 
Chiar nu mi-o pot imagina pe fata aia cu parul lung si tinut drept sau strans in acea coada bine fixata si pieptanata, care ii dadea un aer asa de sobru si serios, de neinduplecat parca, traind aici la Bucuresti, singura, reusind sa-si faca noi cunostinte, pornind de la zero pentru a doua oara in viata, socializand cu ceilalti cum nici ea nu stia ca ar fi capabila. A fost luata prin surprindere de catrea ea insasi.
Nu o vad in stare sa se descurce fara sustinerea niciunui parinte au a unei matusi oarecare, libera sa plece de acasa cu ultimul metrou ce trece prin statia ei la 23.30 si intorcandu-se acasa cu primul, inca pe intuneric cateodata, fara sa fie nevoita sa explice cuiva unde a stat atatea ore,ce a baut sau cu cine si-a petrecut timpul. Cealalta o singura obligatie are, un beep mamei inainte de culcare pentru ca acesta din urma sa doarma linistita cu gandul ca fiica-sa nu a murit cu furculita infipta in prajitorul de paine, calcata de vreo masina..etc. 
Nu o vad reusind sa se mentina la zi cu facturile, dupa ce timp de o viata nu le-a dus grija si in acelasi timp sa ajunga acasa seara si sa realizeze ca in frigiderul ei nu sufla vantul polar.
Ea nu ar fi reusit sa faca fata crizei pe care a avut-o atunci cand spaima ca si-ar fi ales extrem de gresit facultatea, carevasazica si perspectiva de viata, a inceput sa se reverse, cand la primul curs decanul le-a urlat ca el va avea grija sa "alunge ultimele reziduuri literare" ce ne ametesc mintea, ca studentii de la FJSC " vor lucra mereu la comanda, nu la inspiratie" si ca intelectualii "ne" vor calca mereu in picioare deoarece "noi" vom lucra cu masele…fata cealalta, cu parul mai degraba scurt, a conchis ca nu vrea sa creada in stereotipuri, ca isi va modela viata si profesia intr-un fel sau altul pe masura idealurilor ce i-au mai ramas, incercand sa faca uz de creativitate desi i-au dat slabe sanse.
 
A plecat de acasa visand la carti, la intrigi narative, la probleme de constiinta, la fictiune, la inspiratie in toi de noapte, intrebandu-se de ce nu se mai tin cenaclurile de odinioara, crezand ca o sa scrie editoriale si nu articole inspide ce trebuiesc redactate drept tema, dorind sa aiba o viata de consumat pentru a avea ce scrie, nimic de reprimat, nimic de regretat. Insa nu au reusit sa o descurajeze, nu a renuntat la visele mai sus insiruite, trebuie doar sa le amane, sa incerce sa impaca realitatea facultatii cu veleitatile sale..
De fapt au facut-o sa indrazneasca, sa-si doreasca sa se uimeasca mai mult, sa se contrazica adesea, sa nu-i pese daca poarta conversi verde crud, esarfa albastra, pulover kaki si daca…

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X