L.M.

3 aprilie 2007
 
Mi-o amintesc frumoasa si cu trasaturi androgine, una din putinele fete mai inalte decat mine. Eram a-X-a cand am cunoscut-o, ea era cu un an mai mare si intr-o pauza anosta de pe palierul nostru am descoperit ca citim aceiasi carte. Vorbea taraganat, nu sovaitor, in timp ce gesticula numai cu mana stanga. Parea cumpanita, cu privirea foarte ferma si totusi usor de sustinut. Avea o lucire in ochi pe care incercam sa o deslusesc insa timpul nu statea nicicum pe loc. Mereu urma o lectie la care trebuia sa intram iar pauzele si le petrecea afara fumand pe nerasuflate. O recunosteam imediat in furnicarea celor 10 minute  pentru ca purta un palton verde cu textura mazarata si ne salutam in graba din priviri. Era feminina si totusi ambigua. Supla si dreapta, fara a lasa ochiul sa distinga vreo forma, ea era imperceptibila pe sub haine. Isi tinea parul destul de scurt, ii lasa gatul pe jumatate descoperit iar suvitele negre ii incadrau chipul. Avea trasaturi nobile, un pic alungite, cum le-ar fi picatat Modigliani , cu nasul prelung si subtire, barbia ingusta si delicata, sprancenele erau netede deasupra ochilor cafenii si margelati iar buza inferioara ii era usor despicata.
 
Anul urmator noi am fost mutati la etajul doi in timp ce clasa ei a ramas la parter. Ne intalneam rar pe culoarele labirintice si puternic luminate ale liceului insa de fiecare data zaboveam cateva minute sporavaind despre vreo carte sau despre profesorii care ii aveam in comun ( practic toti, pentru ca eram amandoua la uman in timp ce in restul claselor se pregateau economisti pe banda rulanta). Si avea acea stralucire in ochi greu de definit, o indrazneala tintuita, placut scrutatoare.
Ma intreb cum ii apaream. Imi amintesc doar ca ii zambeam mult, spontan, pentru ca imi placea modul sau direct de a ma cercerta numai in ochi.
 
Ne intalnisem o data in tren, purta parul dat dupa urechi si era luminoasa. Din rucsac imi cazuse o foaie cu un test la geografie. S-a uitat la caligrafia mea care adesea fluctueaza deasupra liniei foaiei dictando si a spus ca am un scris suspendat. Oare asa eram si eu?

Vara ea isi daduse bacul iar eu trecusem in clasa a-XII-a. O revazusem abia dupa Sarbatori, venise la scoala sa salute profesorii. Ne-am intalnit pe scari, mi-a spus ca s-a inscris la Litere si a povestit pe scurt despre noua ei viata.
Avea acelasi mod de a privi.

La doua saptamani dupa ce o intalnisem la scoala, prin eternul cerc vicios sau virtuos, dupa caz prin prietena unei prietene si colege de clasa am aflat cum timp de un an, pe cand abia intrase la liceu, L. incercase sa se randuiasca, incercase sa adapteze dar a clacat. Pret de un an de zile reusise sa fie cu un baiat, primul si ultimul de altfel si de atunci nu mai coborase la compromisuri inutile.

 
Mi-am amintit de ea pentru ca azi am vazut un palton verde la un colt de strada.
Nu mai stiu nimic de ea, totusi L. a fost singura fata care mi-a placut vreodata. Singura la care m-am gandit.
 

 

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X