meravigliosa commedia umana

17 iulie 2007
 
Ma intorceam acasa incarcata cu plase si ma uitam la linea de tren abandonata.

Eu stand pe sina ruginita cu picioarele adunate la piept, din reflex, in caz de s-ar auzi in departare suieratul unei locomotive iar tu in fata mea proptit pe bordura. Eu numarand secundele de tacere, tu, tigarile din pachetul pe jumatate terminat.

Din cand in cand am impulsul sa te-mbrancesc ca sa te vad in maracini.

Eu cu ochii tintuiti – doua semne de intrebare dilatate, tu… privindu-ma prin ochelarii tai de cal.
I-am incercat si eu de cateva ori, eram curioasa sa vad cum iti apare lumea prin ei. Ei iti deformeaza vederea oare? Ei te impiedica sa vezi tiparul si sa distingi literele alfabetului ca sa mai poti formula intrebari? De fiecare data conchid ca lentilele tale iti arata o lume grandioasa, plina de oameni minunati si prieteni adevarati iar pe mine ma micsoreaza la centrimetru, vederea se atenueaza cand ochii ti se opresc la mine. Si totusi, poate din cauza lentilelor, din exterior, nu se mai poate zari lumea din ochii tai, sclipirile si trairile de altadata. Mereu ajung la punctul in care cred ca de fapt e numai vina mea. Dar nu e, de data asta nu ma mai pot convinge.
 
Ma intreb: mai traiesti?

Si daca da, cum e sa traiesti din inertie? Cum e atunci cand ai cuie in talpa pantofilor adanc infipte in pamant?

Eu as scormoni pamantul cu unghiile pana as da de cuie, macar sa simt ce ma tine in loc.

Cea mai nefericita existenta este cea in care oamenii sunt surzi. Tipi ca sa te faci auzit iar cei din jurul tau isi imagineaza ca asista la o absurda pantomima . Da, sunt rolurile mele preferate, cele in care interpretez  pe nesabuita paranoica, victima propriei mele imaginatii. Din spusele celorlati, eu creez totul, nimeni nu are vina in afara de mine si mintea mea bolnava. E un post fara noima intr-adevar, dar recit si o sa mimez pana la sfarsit rolul care mi-a fost dat. La teatru spectatorii sunt intotdeauna frivoli – scenografia minimala, jocul actoricesc emfatizat si prea dramatic nu creeaza iluzia realitatii, nu imbuneaza publicul. Intr-o sala de cinema, jumatate de sala va boci la scena in care prietenul cel mai bun este pe patul de moarte; la teatru in schimb, vor gandi: Oh, ce interpretare minunata si plina de pathos!.Toti se vot grabi sa emita judecati de valoare insa nimeni nu se va intreba de ce. Mai toti oamenii aud insa prea putini sunt dispusi sa asculte.

Te-am impins in maracini inainte sa intru in casa si mi-am scrantit piciorul urcand scarile in goana. Tu  nu ai aflat pentru ca n-ai mai sunat. Astepti cuminte la locul tau sa mi se decanteze dramele si sa uit pentru o vreme replicile din scenariul in care sunt nebuna. E o astepatare inutila. Eu inca nu am chef sa despachetez hainele din valiza, as mai pleca dar acum nu am unde si nu-mi mai este drag sa pregatesc cafeaua de dimineata. Azi mi-e urata viata. Si de asta am hotarat sa o dau la schimb.

 

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X